La Federació, en la corda fluixa

La Federació, en la corda fluixa

10 de gener de 2019.- Com un gerro d’aigua freda va caure la noticia, el 22 de desembre, que la nostra federació havia rebut el 2018 un 90% menys de subvencions públiques que l’any anterior dels fons procedents de la casella social del 0,7% de l’IRPF que gestiona el departament d’Afers Socials de la Generalitat;  així, només s’han concedit 1.230 euros, quan la xifra va arribar a 14.183 l’any 2017.

Amb aquesta xifra difícilment es pot fer gestió de la federació, però tampoc sensibilització,  tasques de suport directe a les persones amb autisme i les seves famílies.

A banda dels ajuts directes a la federació, els rebuts per les entitats federades han estat inferiors als demanats i s’ha produït una redistribució dels mateixos, passant dels 124.783 euros del 2017 a 122.844 euros el 2018. Vuit dels 19 projectes presentats, la majoria  relacionats amb suport directe a persones amb TEA i famílies, s’han quedat sense subvenció.

La federació està fent contactes des de principis d’any amb les administracions per trobar els fons amb què poder seguir tirant endavant la seva tasca d’aglutinador de la defensa i reivindicació dels drets del col·lectiu.  

El Periódico de Catalunya i Xarxanet s’han fet ressò del problema i han publicat unes notícies que podeu consultar en els següents enllaços:

El futur de la federació de l’autisme perilla per falta d’ajudes

La Federación Catalana de Autismo pende de un hilo


Nova Junta Directiva de la Federació Catalana d'Autisme

Nova Junta Directiva de la Federació Catalana d'Autisme

19 de febrer de 2019.- El dissabte 16 de febrer en assemblea extraordinària va ser escollida la nova Junta Directiva de la Federació Catalana d’Autisme. Aquesta està formada per Neus Payerol (Fundació Junts Autisme) com a presidenta,  per Noemí Vives, (Grup TEA Sant Cugat) com a secretària, Pep Mendoza (Fundació Autisme Mas Casadevall) com a tresorer, Marta González (Viu Autisme) com a vocal i Verònica Masdeu (Autisme amb Futur) com a vocal.

Els eixos principals de la candidatura d’aquesta nova junta són: inclusió, especialització,  especificitat de serveis durant tot el cicle vital de les persones amb autisme i incidència política. En l’exposició de la candidatura Neus Payerol va insistir dissabte en la necessitat de cohesió del col·lectiu, de la creació d’un pla estratègic amb objectius assolibles i avaluables

La millora de la comunicació, tant interna (entre entitats), com externa (amb la ciutadania i amb l’administració) són clau, de la mateixa manera que ho és la recerca de finançament per revertir la situació econòmica precària en què es troba actualment la federació.

Comença així una nova etapa per la Federació Catalana d’Autisme, entitat que representa amb les seves entitats federades més de 2000 famílies amb fills/es  amb autisme de Catalunya.


Premi especial Zapping a TV3 per documentals com ‘Peixos d’aigua dolça…’

Premi especial Zapping a TV3 per documentals com ‘Peixos d’aigua dolça…’

20 de gener de 2019.- L'Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya ha atorgat a TV3 un premi espcial de la 24a edició dels Premis Zapping a la qualitat audiovisual per l’emissió i producció de documentals com Peixos d’aigua dolça (en aigua salada), produït l’any passat per la nostra federació i codirigit per Biel Mauri i Marc Serena.

En concret, el premié s un reconeixement a la televisió pública catalana per "oferir i produir documentals que fomenten un major coneixement científic i humà de malalties i trastorns mentals, de manera que ajuden a eradicar l'estigma social que molt sovint les acompanya". El veredicte esmenta els treballs La música és vidaUtopia iogurt i Peixos d'aigua dolça (en aigua salada), tots emesos al programa Sense ficció.

Enhorabona, companys de TV3 i Sense ficció. Nosaltres també ens sentim identificats i reconeguts en la tasca de sensibilitzar i fer visible la situació de l’autisme a casa nostra.


Nou premi per a Peixos d'aigua dolça, i ja en van cinc

Nou premi per a Peixos d'aigua dolça, i ja en van cinc

2 de gener de 209.- Els premis Xavier Cugat que anualment concedeix el Festival de Cinema de Girona ha guardonat el documental Peixos d'aigua Dolça (en aigua salada) perquè va ser una pel·lícula estrenada en aquest festival, obrint-li així el camí per arribar a altres festivals i rebre altres guardons. El premi va ser recollit ahir, primer de gener, en un acte celebrat a la plaça de l'Oli de Girona, davant la casa on va néixer el músic i en una cerimònia similar a les que es fan al Passeig de la Fama del Bulevard Hollywood. Van recollir el guardó la presidenta de la federació, Rosa Serrano, i la coprotagonista del projecte, Mariona López.

Amb aquest premi, que ens fa molta il·lusió, ja són conc els que han reconegut la qualitat i vàlua d'aquest treball dirigit per marc serena i Biel Mauri i produït per la nostra federació pe sensibilitzar sobre la situació de l'autisme a Catalunya.

Amb anterioritat va rebre el premi a la millor pel·lícula del XI Festival Internacional de Cine sobre Discapacidad de Collado Villalba (FECIDISCOVI) 2018, que va tenir lloc el darrer cap de setmana de novembre en aquesta localitat madrilenya.

El diumenge anterior havia estat reconegut amb un premi especial del festival de cinema i arts visuals AS Film Festival, que se celebrava a Roma. I abans havia estat reconegut amb el premi del públic del I Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera (València), així com una menció al Festival Internacional de Cinema de Girona. El film ha estat possible gràcies a les aportacions i experiència de les diferents associacions de la federació.

Si encara no l'heu vist, recordeu que ho podeu fer clicant en aquest Enllaç

També el podeu veure (subtitulat) en castellà, en aquest Enllaç

 


La Federació Catalana d'Autisme i les seves entitats us desitgem Molt Bones Festes!!

Molt bones Festes 2018


La FECA, a la jornada sobre biblioteques inclusives

La FECA, a la jornada sobre biblioteques inclusives

4 de desembre de 2018.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, va participar ahir a la 2a Jornada de Biblioteques inclusives, que se celebrà a l’Espai Neàpolis de Vilanova i la Geltrú (Garraf). Organitzada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la jornada tenia el suport de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’Institut Goethe.

En concret, Serrano va prendre part en una taula rodona, a les 13 hores, que duia per títol  Com fer accessibles les biblioteques als diferents col·lectius. La seva moderadora era Meritxell Almirall, psicòloga i coordinadora del grup de Formació del projecte Biblioteques inclusives. A més de la nostra presidenta, van prendre part en la taula: Montserrat Garcia, responsable d'accessibilitat i participació d’ECOM; Xavier Franch, de la Federació FEPCCAT; Neus Salvat, presidenta d’ACIC, i Núria Aragonés, de la Fundació Catalana Síndrome de Down. Aquesta jornada s’emmarca en els objectius de la Direcció General de Cooperació Cultural de sensibilitzar i difondre la necessitat de treballar a favor de la inclusió social, també des dels equipaments bibliotecaris.

S’adrecen a personal bibliotecari, gestors i tècnics culturals i representants municipals interessats a conèixer l’estat de la qüestió, des de la vesant internacional i també a partir de la visualització de les bones pràctiques que es duen a terme en l’entorn cultural i específicament a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

 


'Peixos d'aigua dolça', premi a la millor pel·lícula al FECIDISCOVI 2018

'Peixos d'aigua dolça', premi a la millor pel·lícula al  FECIDISCOVI 2018

1 de desembre de 2018.- ‘Peixos d’aigua dolça’, premi a la millor pel·lícula del XI Festival Internacional de Cine sobre Discapacidad de Collado Villalba (FECIDISCOVI) 2018, que va tenir lloc el darrer cap de semana de novembre en aquesta localitat madrilenya.

Produït per la nostra federació i dirigit per Biel mauri i Marc Serena, aquest no és el primer reconeixement d’aquest doucumental que vol sensibilitzar sobre el dia a dia i els problemes de les persones amb TEA a Catalunya, a partir del dia a dia de la Mariona, de 23 anys, i del Marc, de 10, tots dos amb TEA.

El diumenge anterior va rebre un premi especial del festival de cinema i arts visuals AS Film Festival, que se celebrava a Roma. I abans havia estat reconegut amb el premi del públic del I Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera (València), així com una menció al Festival Internacional de Cinema de Girona. El film ha estat possible gràcies a les aportacions i experiència de les diferents associacions de la federació.

Si encara no l'heu vist, recordeu que ho podeu fer clicant en aquest Enllaç

També el podeu veure (subtitulat) en castellà, en aquest Enllaç

 


Reunió amb Salut per treballar plegats contra les pseudociències

Reunió amb Salut per treballar plegats contra les pseudociències

25 de novembre de 2018.- Membres de la nostra federació, d'Asperger Catalunya i de la Federació Autisme Catalunya ens vam reunir el 21 de novembre amb la  directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Neus Rams, i amb la subdirectora, Aurora Jover.  Era una reunió convocada per aquesta direcció general per parlar dels darrers esdeveniments de promoció de tractaments pseudocientífics, amb especial importància del MMS.

En representació de la FECA va assitir la vicepresidenta Emma Leach, Neus Payerol (vocal) i Alfred Hidalgo (director). En la trobada es van posar de manifest les vies òptimes de comunicació amb la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària, així com amb els mitjans de comunicació i el col·lectiu mèdic.

En aquest sentit, Rams va proposar el treball en col·laboració amb el Departament de Salut, fent-li arribar les alertes que les federacions i entitats puguem detectar. Es va remarcar, d'altra banda, que l’acupuntura no està considerada pseudociència, i que la homeopatia a nivell europeu té acceptació, tot i que no hi hagi una base empírica solida.

Se’ns va informar, a més, que hi ha una comissió assessora interdepartamental, i que podem col·laborar fent aportacions al Canal Salut, en l’apartat d’Autisme.  

http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/a/autisme/

Al final de la reunió es va crear un grup de Whatsapp on s’hi van incloure els assistents de les federacions per fer un treball de denúncia en xarxa.


Premi especial de l'ASFilm Festival per a 'Peixos d'aigua dolça…'

Premi especial de l'ASFilm Festival per a 'Peixos d'aigua dolça…'

20 de novembre de 2018.- El documental 'Peixos d'aigua dolça…' va rebre diumenge passat un premi especial del festival de cinema i arts visuals AS Film Festival, que se celebrava aquell cap de setmana a Roma. El festival estava organitzat de l'associació cultural italiana Not Equal, en què participen joves amb autisme. Va ser un premi que voten els joves amb síndrome d'asperger de l'associació, els quals van considerar que era la millor pel·lícula del festival.

Drigit per Biel Mauri i Marc Serena, aquest és el tercer reconeixement al documental des que es va començar a projectar, a mitjans de setembre. Ja ha rebut el premi del públic del I Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera (València), així com una menció al Festival Internacional de Cinema de Girona.  Amb el film, que ha estat possible gràcies a les aportacions i experiència de les diferents associacions de la federació, volem fer visibles els Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA) i la situació de l'autisme a Catalunya a partir del dia a dia de la Mariona, de 23 anys, i del Marc, de 10, tots dos amb TEA.

Si encara no l'heu vist, recordeu que ho podeu fer clicant en aquest Enllaç

També el podeu veure (subtitulat) en castellà, en aquest Enllaç


El 21 de novembre comencem taller de Mindfulness. T'apuntes?

El 21 de novembre comencem taller de Mindfulness. T'apuntes?

16 de novembre de 2018. Dimecres 21 comença a Barcelona un taller de Mindfulness per a famílies de nens i nenes amb TEA associades a les entitats de la federació.

El taller es farà a l'hotel Golden Tulip ( C/Àvila, 135-139, Barcelona) i constarà d'un primer mòdul per als pares i mares, i d'un segon per als nens i nenes.

Les sessions estaran dirigides per Manel Saltor, el qual  ja ha organitzat tallers amb persones amb TEA i les seves famílies prèviament, en concret  amb l’entitat federada ATEATE, de les Terres de l'Ebre. L’experiència ha estat molt positiva i creiem que pot aportar molts beneficis als participants que hi assisteixin

Taller Mindfulness Pares Mòdul 1

Sessions: 6 sessions de 2 hores i mitja de durada, total 15 hores.

Dirigit a: pares dels nens/es de la FECA

Dies: els dimecres 21, 28 de novembre, 5, 12, 19 de desembre i 2 de

gener.

 

Taller MindfulKids Mòdul 2

Sessions: 6 sessions de 1,5 hores de durada cadascuna, total 9 hores.

Dirigit a: nens i nenes (per grups d’edat: de 5 a 11 anys

i de 12 a 18 anys), màxim 10 participants.

Dies: a convenir

 

Encara queden places. Us podeu inscriure clicant  en aquest FORMULARI

 Hi ha molts d'estudis que demostren l'eficàcia del mindfulness en les persones afectades de TEA i de TDAH, els ajuda a l'autocontrol, atenció, concentració, ... la qual cosa es tradueix en un millor rendiment escolar que fa que es motiven i augmenta la seva autoestima.
Aquests tallers estaran oberts a tothom.